Αρχική σελίδα Το σχολείο μας Ιστορία του Σχολείου μας

Ιστορία του Σχολείου μας

Ιστορία του σχολείου μας

  old-pics-gym

  • Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πώς μπορείτε να γνωρίσετε το σχολείο μας χωρίς να μάθετε πρώτα την ιστορία του; Εμείς φροντίσαμε, λοιπόν, και γι? αυτό !  Λεπτομέρειες παρακάτω!

Το 1954, οι Αραχωβίτες Νίκος Μαντάς, Νίκος Σύρος, Θεόδωρος Φιλόσοφος, Παναγιώτης Λ. Ναυπακτίτης, Θανάσης Καλπούζος, Γιώργος Λούσκος και λοιποί αποφασίζουν να φτιάξουν μια επιτροπή 12 μελών, για να ασχοληθεί με την ίδρυση και το χτίσιμο του Γυμνασίου στην Αράχωβα. 

Η επιτροπή αυτή, λοιπόν, ζήτησε από τις Αρχές να της δώσει την άδεια να κάνει έρανο, ώστε να συγκεντρωθεί ένα χρηματικό ποσό, για το χτίσιμο του σχολείου. Η άδεια δόθηκε και μάλιστα, η επιτροπή από τον έρανο συγκέντρωσε 23.000 δραχμές, ενώ όταν απευθύνθηκε και στους Αραχωβίτες που κατοικούσαν στην Αμερική, μπόρεσε και μάζεψε 2.000 δολάρια. Περίπου 60.000 δραχμές.

Στη συνέχεια, ο Δήμος Αράχωβας, μετά από την παράκληση της επιτροπής, δώρισε οικόπεδα στα «Αλώνια». Ένα επιπλέον κομμάτι που χρειαζόταν, το πρόσφερε ο Σιδεράς, πεθερός του Στέργιου Κονίτσα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος αγόρασε το οικόπεδο προς 77 δραχμές το τ.μ. Έτσι, εφόσον δεν ήταν πια κτήμα του, μπόρεσε να το δωρίσει. Μετά από αυτό, λοιπόν, η κατασκευή μπορεί να αρχίσει.

 

  • ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

 Εν τω μεταξύ, ο Κονίτσας εξασφάλισε μια κρατική επιχορήγηση  30.000 δραχμών. Με τις δραχμές αυτές, χτίζεται ο πρώτος όροφος και όταν τα χρήματα τελειώνουν, γίνεται έρανος, ο οποίος αποφέρει 180.000 δραχμές. Με το ποσό αυτό, χτίζεται και δεύτερος όροφος. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος προσφέρει 500.000 δραχμές., για να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή. Η συνεργασία αυτή οδήγησε στην επίσπευση της κατασκευής, η οποία και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1961. Έτσι, λοιπόν, η Αράχωβα απέκτησε το δικό της Γυμνάσιο?Η λειτουργία του αρχίζει τον αμέσως επόμενο χρόνο, δηλαδή  το σχολικό έτος 1961-1962.

 

  • ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ

 Πολλές φορές, χρειάστηκε τα μέλη της επιτροπής να πάνε σε αρμόδιους στην Αθήνα, να ξενυχτίσουν και  κουραστούν πολύ, προκειμένου να επιτύχουν το σκοπό τους, δηλαδή να καταφέρουν να κατασκευάσουν το Γυμνάσιο Αράχωβας. Η τότε κυβέρνηση Καραμανλή, δεν διαφωνούσε να χτιστεί Γυμνάσιο στην Αράχωβα, ωστόσο είχαν κάποιους ενδοιασμούς. Γιατί; Γιατί σκέφτονταν πως αν ιδρυόταν στην Αράχωβα Γυμνάσιο, τότε και τα γύρω χωριά(Δεσφίνα, Δίστομο, Δαύλεια κτλ.), θα ήθελαν επίσης να δημιουργηθεί ένα Γυμνάσιο και στην δική τους περιοχή. Και όντως, λίγο αργότερα αυτό έγινε.

Γι? αυτό, λοιπόν(για να μην απαιτήσουν και τα προαναφερόμενα χωριά να χτιστεί Γυμνάσιο σ?αυτά), έπρεπε να αποδειχθεί ότι η Αράχωβα ήταν κεφαλοχώρι στην περιοχή. Και σαν από μηχανής θεός, εμφανίστηκε ο γενικός επιθεωρητής μέσης εκπαίδευσης κ. Διονύσης Μπαντούνας, ο οποίος με την έκθεσή του επιβεβαίωσε πως η Αράχωβα ήταν «κόμβος» της περιοχής και πως πρέπει να ιδρυθεί το Γυμνάσιο. Έτσι, χορηγήθηκε η άδεια, όμως τώρα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί κιόλας. Εφόσον δεν υπήρχε ακόμη κτίριο, το σχολείο στεγάστηκε αρχικά στο σπίτι του Καλύβα, ωσότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του κανονικού κτιρίου του Γυμνασίου Αράχωβας .

 

  •  ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ;

Αρχικά, διέθετε μία μόνο τάξη. Στη συνέχεια, τρεις και κατόπιν έξι. Παλιά δεν υπήρχε γυμναστήριο και στις αίθουσες  υπήρχαν σόμπες και τα παιδιά έφερναν από ένα ξύλο το κάθε ένα γισ να ζεσταίνοτναι. Υπήρχε και ένας επιστάτης που άναβε τις σόμπες. Κάποια χρόνια αργότερα έγινε οκτατάξιο. Δηλαδή 1-3, 2-4, 3-5, 4-6, 5-7, 6-8=οκτατάξιο και σε κάθε τάξη υπήρχαν 75 παιδιά περίπου.  Μετά την 8τάξη έδειναν εξετάσεις για τα ανώτατα υδρίματα και τέλος για να πας στο Γυμνάσιο έδειναν  εξετάσεις στην έκτη Δημοτικού.

Στην αρχή της λειτουργίας του σχολείου, το Υπουργείο έστελνε έναν καθηγητή και οι υπόλοιποι προσλαμβάνονταν με σύμβαση. Ωστόσο, τα δίδακτρα τότε δεν ήταν δωρεάν. Κάθε παιδί πλήρωνε 250 δραχμές κάθε μήνα στο σχολείο.

Με το πέρασμα των χρόνων, λοιπόν, το σχολείο μας έφτασε στην εξατάξια μορφή που έχει σήμερα, με καθηγητές Δημοσίου, δηλαδή Γυμνάσιο και Λύκειο.

Στο τέλος της ιστορίας του Γυμνασίου Αράχωβας, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε πως αν και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1966, το κτίριο παρελήφθη από το Υπουργείο μετά το 1967.

 

Από το βιβλίο του Χρίστου Μαυρόπουλου   

«Κατακαημένη Αράχωβα»

 

  • ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ


Σήμερα το σχολείο μας είναι πρωινό. Το ωράριο λειτουργίας του σχολείου μας είναι 8.30 -14:00, Διαθέτει εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκη, αίθουσα θεάτρου, αίθουσα Η/Υ, γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ ). Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Λύκειο Αράχωβας. Το προαύλιο του σχολείου μας είναι έκτασης 1.5 στρεμμάτων.

arachova-highschool